Maxis Broadband (Huawei E220) problem

Dah lama rasanya x update blog ni. Sebenarnya 2-3 minggu sudah blog ni kena attack ngan spam sampai kena blacklist ngan google and firefox 3. Biasala malas nk update software wordpress punya pasal. Apa2 pun terima kasih kepada abg ganux dan abg hardyweb yang membantu menyelesaikan masalah ni bersama2… Opps tak lupa kepada twitter yang menghubungkan kami semua.

Ok enuff of the intro. Aku baru beli Modem USB Maxis Broadband (ladybird plak tu) utk mengisi kehausan Internet aku (My Internet Thirst). Modem ini nombor modelnya ialah Huawei E220. Aku rasa Maxis Broadband cam tak baper best.. but we’ll talk about that later.

Fedora dan Ubuntu terbaru detect automatically modem tu. Just plug-and-play. Masukkan modem, tunggu kejap, click on network-manager and korang akan nampak GSM Modem akan disenaraikan disitu. Click dan automatically dia akan dail dan seterusnya anda akan terus connect ke Internet.

Tapi pagi ni dia buat hal plak modem tu. Apparently kalau anda run modem tu dalam windows atau kadangkala jikalau modem tu crash dalam Linux, dia akan run sebagai USB storage dan autorun utk install driver dalam windows. Dalam keadaan ini modem anda serupa la dgn paperweight dalam Linux.

More info ada disini – https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.20/+bug/105545

So cara2 utk reset semula modem tersebut dlm linux adalah seperti berikut:-

Ubuntu:-

sudo rmmod usb-storage
sudo modprobe usbserial vendor=0x12d1 product=0x1003

Fedora:-

su -
rmmod usb-storage
modprobe usbserial vendor=0x12d1 product=0x1003

Lps tu masukkan semula modem tersebut dan anda akan boleh gunakan modem itu seperti biasa.

One thought on “Maxis Broadband (Huawei E220) problem”

  1. wow.. thanks for your information on dealing with Huawei E220 modem, I own one too, it hasn’t shown any problems with my Ubuntu Netbook, but who knows if such things happens when I desperately need internut connection…

    +5 wariola

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s