Category Archives: Uncategorized

oVirt presentation @ FUDcon KL 2012

my talk on oVirt was uploaded to archive.org, thanks to Ankur Sinha.

Go to the link if you are interested – http://archive.org/details/oVirt

Advertisements

Best Ever Good bye Geek WIshes

This was given from my colleague from Terengganu for my resignation. Really touching .. if you are g33k enuff 🙂

sudo -i
[sudo] password for root : ********

welcome root!
logged on as root

apt-get remove anuar
apt-get update
apt-get install iskandar
apt-get update

apt-get upgrade
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 to upgraded.

ls
[tengku] [khairul] [mark] [nubairi] [affan] [iskandar]

6 folders, 1TB free disk space

exit
exit

Fedora EPEL Repo for Redhat / CentOS

Salam semua. Aku nak cerita sket pasal EPEL repo utk Centos / Red Hat version 5.

Bagi pengguna Debian tentu sudah biasa dgn apt-get yang mana reponya mempunyai lebih 20,000 aplikasi komputer open source. Dengan mudahnya anda boleh apt-get itu dan ini seperti phpmyadmin, plone dan sebagainya. Namun utk pengguna Centos / Red Hat tentu anda tertekan apabila yum anda secara default tidak boleh “yum install phpMyAdmin” dan sebagainya kerana ia tidak fully supported oleh Red Hat / Centos.

Tetapi jangan risau kerana selepas membaca blog ini anda tidak perlu penat2 install from source lagi. Ini kerana Extra Package for Enterprise Linux akan menyelesaikan masalah anda. Jika anda ke web EPEL di sini menyatakan apakah itu EPEL:-

“EPEL is a volunteer-based community effort from the Fedora project to create a repository of high-quality add-on packages that complement the Fedora-based Red Hat Enterprise Linux (RHEL) and its compatible spinoffs such as CentOS or Scientific Linux.”

Cara utk menginstallnya ckop mudah. Buka terminal anda di Centos / Red hat dan type command ini:

rpm -Uvh http://download.fedora.redhat.com/pub/epel/5/i386/epel-release-5-2.noarch.rpm
(untuk centos version 5 i386)

Utk version Centos 4 dan 64-bit selainnya dapat instructionnya di site tersebut.

Selepas installasi RPM anda siap, sila type command ini

yum update

yum install phpMyAdmin
(sebagai contoh utk install phpMyAdmin – case sensitive)

ada banyak lagi package di dalam EPEL yang anda boleh dapat senarainya di site EPEL.

Namun begitu sayugia diingatkan bahawa EPEL repo tidak commercially supported by Red Hat.

Sekian Terima Kasih.

Block YM dan MSN menggunakan Squid

Jikalau anda seorang sysadmin yg dah penat mata melihat staff2 main YM dan MSN sehingga menjejaskan produktiviti (IT perlukan YM untuk cari bahan dan bertanya soalan kepada rakan2 IT yang lain), maka silalah add beberapa line ini di dalam squid.conf anda.


acl AOL-YAHOO-MESSENGER dstdomain login.oscar.aol.com
acl AOL-YAHOO-MESSENGER dstdomain pager.yahoo.com
acl AOL-YAHOO-MESSENGER dstdomain shttp.msg.yahoo.com
acl AOL-YAHOO-MESSENGER dstdomain update.messenger.yahoo.com
acl AOL-YAHOO-MESSENGER dstdomain update.pager.yahoo.com
acl MSN-MESSENGER dst 64.4.13.0/255.255.255.0
acl MSN-MESSENGER dst 207.46.110.0/255.255.255.0

http_access deny AOL-YAHOO-MESSENGER
http_access deny MSN-MESSENGER

Kemudian restart squid anda. Sebaiknya letakkan di bahagian atas configuration file squid bagi membolehkan rules ini diaktifkan. Saya meletakkan selepas http transparent.

Jangan lupa untuk buat suara dan muka selamba apabila user anda mula menggaru kepala dan frust apabila “kehangatan” chat mereka terhalang.

Maxis Broadband (Huawei E220) problem

Dah lama rasanya x update blog ni. Sebenarnya 2-3 minggu sudah blog ni kena attack ngan spam sampai kena blacklist ngan google and firefox 3. Biasala malas nk update software wordpress punya pasal. Apa2 pun terima kasih kepada abg ganux dan abg hardyweb yang membantu menyelesaikan masalah ni bersama2… Opps tak lupa kepada twitter yang menghubungkan kami semua.

Ok enuff of the intro. Aku baru beli Modem USB Maxis Broadband (ladybird plak tu) utk mengisi kehausan Internet aku (My Internet Thirst). Modem ini nombor modelnya ialah Huawei E220. Aku rasa Maxis Broadband cam tak baper best.. but we’ll talk about that later.

Fedora dan Ubuntu terbaru detect automatically modem tu. Just plug-and-play. Masukkan modem, tunggu kejap, click on network-manager and korang akan nampak GSM Modem akan disenaraikan disitu. Click dan automatically dia akan dail dan seterusnya anda akan terus connect ke Internet.

Tapi pagi ni dia buat hal plak modem tu. Apparently kalau anda run modem tu dalam windows atau kadangkala jikalau modem tu crash dalam Linux, dia akan run sebagai USB storage dan autorun utk install driver dalam windows. Dalam keadaan ini modem anda serupa la dgn paperweight dalam Linux.

More info ada disini – https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.20/+bug/105545

So cara2 utk reset semula modem tersebut dlm linux adalah seperti berikut:-

Ubuntu:-

sudo rmmod usb-storage
sudo modprobe usbserial vendor=0x12d1 product=0x1003

Fedora:-

su -
rmmod usb-storage
modprobe usbserial vendor=0x12d1 product=0x1003

Lps tu masukkan semula modem tersebut dan anda akan boleh gunakan modem itu seperti biasa.

Twitter Client using Pidgin

I never like gwibber much.. prone to crash and late to update any reply to my Fedora 10 box in my opinion. I love the style and versatility of Twhirl, but never got this AIR thingie way doing things for Linux. I mean, why should give full root access to Adobe AIR and subsequently Twhirl? Unless Adobe sort itself out, I always stick to Gwibber… until today.

During browsing of Fedora repo, I found that there’s actually an extension of twitter to be used with Pidgin. After twitter stop all IM’s message coming from Jabber XMPP implementation, I never thought this day will come ever again. Not only that, identi.ca and laconica server implementation is also supported (although normal XMPP already works fine on those 2 identi.ca and laconica).

yum install purple-microblog

should do the trick. Now all twitter message should be update from your pidgin.

ENJOY